1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК дава 51,7 млн. евро за фермерите в Словения и Гърция

ЕК дава 51,7 млн. евро за фермерите в Словения и Гърция

Националните власти ще разпределят директно помощта на земеделските производители

Гръцките и словенските фермери, засегнати от природни бедствия през годината, да получат подкрепа на обща стойност 51,7 милиона евро. Средствата да се вземат от селскостопанския резерв за 2024,  предлага Европейската комисия.
 
Гръцките стопани ще получат 43,1, а словенските – 8,6 милиона евро. Двете страни могат да допълнят тази подкрепа до 200 процента с национални средства. Припомняме, през август в Словения бяха регистрирани извънредни количества валежи и бури, които доведоха до свлачища и наводнения. Междувременно през август и септември Гърция беше изправена пред безпрецедентни горски пожари, последвани от тежки наводнения, които сериозно засегнаха земеделския сектор.
Предложените от Комисията суми вземат предвид оценките на щетите от Словения и Гърция, заедно със съответния дял на тези две страни в селскостопанския сектор на Евросъюза. Взета е предвид и необходимостта да се поддържат достатъчно налични ресурси в земеделския резерв за справяне с потенциални кризи през оставащите дни на 2023-а и през 2024 година.
 
Националните власти на Гърция и Словения ще разпределят директно помощта на земеделските производители, за да компенсират икономическите загуби, като плащанията се очаква да бъдат извършени до 31 май 2024 година. И двете страни ще трябва да уведомят Комисията за подробностите по изпълнението, включително критериите за изчисляване на помощта, планираното въздействие на мярката, нейната оценка и действия, предприети за избягване на нарушаване на конкуренцията и свръхкомпенсация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.