1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК не е доволна от списъка със защитени територии по "Натура 2000"

ЕК не е доволна от списъка със защитени територии по "Натура 2000"

 

Европейската комисия не е доволна от представения от българското правителство списък на защитени територии, които ще бъдат включени в екомрежата "Натура 2000". Това е съобщил представител на Комисията. В момента тя подготвя писмо със забележките си, което ще бъде изпратено на властите у нас до няколко дни.

Възраженията са свързани основно с планирания обхват на защитените територии, както и с това, че зони, които би следвало да бъдат включени в програмата, на този етап остават извън нейния обсег.

България депозира първоначален списък на териториите, с ангажимент да го допълни през октомври на тази година. Правителството извади за "допълнително прецизиране" най-известните природни забележителности.

Най-спорни са резервата "Алиботуш", част от националния парк "Пирин", защитени местности в Иракли, на нос Калиакра, край река Камчия и др. От списъка отпадна и Дуранкулашкото езеро, което е защитено и по международни конвенции и е част от световното природно наследство.

Основните причини за прецизирането на тези местности са икономическите интереси, което противоречи на двете основополагащи директиви за птиците и местообитанията, според които преценката дали едно място трябва да влезе в екомрежата трябва да се базира единствено на експертна оценка за значението му за опазване на биоразнообразието.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.