1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК: Трябва оценка на ПРСР

ЕК: Трябва оценка на ПРСР

Защо толкова години земеделското министерство и ДФЗ не си мръднаха пръста да си улеснят работата?

През 2021 г. не са извършени оценка на ПРСР. А всяка страна има разработен План за оценка. Нашият - излиза, че е формален, колкото да си измием очите пред Комисията. Обаче дойде време да чуем нейното мнение в Годишния доклад за изпълнение на ПРСР. Това означава ли, че се движим на сляпо, изпълнявайки тази европейска програма? Защото няма индикатори – нито финансови, нито за целите, които са поставени. Тогава: как да има надеждна и всеобхватна информация за ПРСР – в реално време да може всеки да проследи: как върви усвояването по дадени мерки, колко от средствата са договорени, колко са усвоените?

Трябвало веднага да се вземат спешни мерки. Които да позволят мониторинг - забележете още в този програмен период, защото както се знае, той беше удължен с две години. Тук стигаме до един позабравен конфликт между ДФЗ и МЗм. През 2018-та изведнъж Управляващият орган, както наричат аграрното ведомство, реши да вкара ПРСР - повечето инвестиционни мерки от нея, в системата ИСУН – Интегрираната система за управление и наблюдение. Която прави уж нещо напредничаво, но не го доправя. Още тогава експерти от Фонда възнегодуваха и посочиха бъдещите затруднения, да си кажем направо – бъркотия. И сега вече тази бъркотия влиза в Годишния доклад на ЕК за изпълнение на ПРСР. Казусът е известен на хората от агробизнеса. ИСУН и информационната система на РА заработиха някак без връзка, заработиха, без да има нужната стиковка между тях. ИСУН се оказа, не може да събира информация за напредъка по прилаганите мерки, както и данни за икономическото състояние на бенефициентите. Това пък го можела инфо системата на РА. Затова се взе умното решение: двете системи да работят успоредно. Едно може ИСУН, друго – РА.

Препоръката на ЕК в доклада, за да има надежден мониторинг: или да се разшири възможността на ИСУН - вероятно с функциите на РА, или – информационната система на РА да се надгради с модул, даващ необходимите данни в реално време – изпълнение на ПРСР, усвоени бюджети, оставащи финансови средства.

Европейската комисия напомня нещо важно: че в следващия програмен период индикаторите за изпълнение и то надеждни и всеобхватни, ще бъдат в основата на мониторинг. А мониторингът ще даде отговора: да, изпълнили сте тази европейска цел, вземате евросубсидиите. Но... има и вариантът – не, лишаваме ви от средства! Сега деликатно ни подбутват – още в този програмен период да заработи мониторинговата система от индикатори. Интересни са други факти: защо толкова години земеделското министерство и ДФЗ не си мръднаха пръста да си улеснят работата? Очаквано, ЕК постави ребром въпроса. А многобройните Комитети по наблюдение на ПРСР? Защо отминаваха проблема? За кандидатите по ПРСР да не говорим - хич не им е до индикатори!

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.