1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК вероятно ще предложи намаляване на ограниченията ни за вредните емисии

ЕК вероятно ще предложи намаляване на ограниченията ни за вредните емисии

Очаква се 15 стари членове на съюза да поемат основната тежест от намаляването на емисиите

 

Европейската комисия ще предложи на най-бедните новоприети членки на ЕС да бъде позволено да увеличат с 20 % повече спрямо 2005 г. емисиите си парникови газове до 2020 г.

На България и Румъния ще се даде най-голяма възможност да увеличат емисиите въглероден диоксид, поради факта, че двете страни имат най-голяма нужда да наваксат в икономическото си развитие.

Очаква се 15 стари членове на съюза да поемат основната тежест от намаляването на емисиите. До 2020 година тези емисии трябва да намалеят с 20% спрямо равнищата от 1990 г. Страните, които се очаква да намалят в най-голяма степен вредните емисии, са Ирландия и Люксембург.

2005 г. е била ключова по отношение на ограничаването на вредните газове, защото тогава е влязла в сила Схемата за търговия с емисии на Европейския съюз (EU ETS - European Union Emission Trading Scheme). Тя е въведена в Европа с цел контрол и намаляване на емисиите от въглероден двуокис и други парникови газове в подкрепа на борбата с промените в климата.

Предложението на ЕК относно България и Румъния обаче най-вероятно ще бъде посрещнато с голямо недоволство от страна на старите страни членки на ЕС.

Най-остра реакция се очаква от Швеция, която вече е положила големи усилия за намаляването на вредните емисии, и според която подобно благосклонно отношение към новоприетите страни е най-малкото несправедливо.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.