1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП предлага за обсъждане препоръките относно ТПТИ

ЕП предлага за обсъждане препоръките относно ТПТИ

Предложенията за изменения на резолюцията също ще бъдат подложени на гласуване

Препоръките на Парламента до Европейската комисия относно преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ се завръщат в дневния ред на пленарната сесия през юли, след като миналия месец дебатът и гласуването бяха отложени, за да се даде повече време на политическите групи да постигнат съгласие относно системата за защита на инвеститори. Гласуването е предвидено за 8 юли.

Споразумението относно ТПТИ, по което ЕС и САЩ водят преговори от 2013 г., би създало най-голямата зона за свободна търговия в света. От самото начало голяма част от депутатите подкрепят тези преговори като потенциално полезни за растежа и заетостта, но в същото време членовете на ЕП очертаха няколко "червени линии", отвъд които интересите на ЕС трябва да бъдат защитени (например искането за изключване на пазара на аудиовизуални услуги от обхвата на споразумението ).

Парламентът ще гласува резолюция, изготвена от комисията по международна търговия с участието на 13 други комисии, която оценява постигнатия напредък. Документът представя мнението на Парламента за това какво трябва да се постигне и гарантира в преговорите на ЕК със САЩ в области като селското стопанство, обществените поръчки, защитата на данните, енергията и трудовите права.

Предложенията за изменения на резолюцията и исканията за отделно гласуване също ще бъдат подложени на гласуване във вида, в който бяха депозирани за сесията през юни, реши комисията на ЕП по международна търговия на 29 юни.

След като бъде договорено от преговарящите от ЕС и САЩ, споразумението за ТПТИ трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС, за да влезе в сила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.