1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС праща на Гърция самолети и огнеборци

ЕС праща на Гърция самолети и огнеборци

Гърция е свидетел на безпрецедентен мащаб на опустошителни горски пожари

След като в Гърция избухнаха нови опустошителни горски пожари, взели и над 20 жертви, Европейският съюз мобилизира допълнителни ресурси за гасене, за да подпомогне продължаващите усилия на гръцките пожарникари. Бяха изпратени самолети, хеликоптер и огнеборци.
 
Петте противопожарни самолета са разположени в Хърватия, Германия и Швеция, а 58 пожарникари и девет цистерни с вода идват от Чехия. Тази помощ е в допълнение към средствата от въздуха и земята от Кипър и Румъния, които вече пристигнаха в южната ни съседка.
През последните два дни ЕС разположи седем самолета, един хеликоптер, 114 пожарникари и 19 превозни средства в помощ на гръцките пожарникари, доброволци и полиция в борбата с огромните горски пожари. Освен това програмата на ЕС за сателитно картографиране Коперник вече изготви две карти на засегнатите райони. В Гърция ще пристигнат и двама служители за връзка от Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации.
 
По думите на комисар Янез Ленарчич, който отговаря за управлението на кризи, Гърция е свидетел на безпрецедентен мащаб на опустошителни горски пожари и в такива трудни времена бързата помощ от Съюза е от жизненоважно значение. 
 
Това съвместно усилие следва бързата реакция на ЕС на по-ранното активиране от Гърция на Европейския механизъм за гражданска защита. Миналия месец стартира координирано разгръщане, включващо 9 самолета, 510 пожарникари и 117 превозни средства за справяне с ескалиращите горски пожари. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.