1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия определя стратегия за насърчаване на достойния труд в световен мащаб

Европейската комисия определя стратегия за насърчаване на достойния труд в световен мащаб

ЕС насърчава достойния труд във всички сектори и области на политиката в съответствие с всеобхватен подход, насочен към работниците на пазарите в ЕС, в трети държави и в световните вериги на доставки

Европейската комисия представя своето съобщение относно достойните условия на труд в световен мащаб, в което отново се потвърждава ангажиментът на ЕС да отстоява достойния труд както в Съюза, така и по света. Премахването на детския труд и принудителния труд е в основата на това начинание.

ЕС насърчава достойния труд във всички сектори и области на политиката в съответствие с всеобхватен подход, насочен към работниците на пазарите в ЕС, в трети държави и в световните вериги на доставки. В приетото днес съобщение се определят вътрешните и външните политики, които ЕС използва за постигането на достойни условия на труд в световен мащаб, като тази цел е поставена в центъра на приобщаващото, устойчиво и стабилно възстановяване от пандемията.

Като част от този всеобхватен подход Комисията подготвя нов инструмент, с който ефективно да се забрани внасянето на пазара на ЕС на продукти, произведени чрез принудителен труд, както беше обявено от председателя Фон дер Лайен в нейната реч за състоянието на Съюза за 2021 г. Този инструмент ще обхване стоките, произведени в ЕС и извън него, като съчетава забрана със стабилна рамка за правоприлагане. Тя се основава на международни стандарти и ще допълва действащите хоризонтални и секторни инициативи на ЕС, по-специално задълженията за надлежна проверка и прозрачност.

Основни инструменти за достойни условия на труд в световен мащаб

В съобщението се определят предстоящите и съществуващите инструменти на ЕС в четири области:

  • Политики и инициативи на ЕС с обхват извън границите на ЕС. Основните инструменти включват:
    • Политики на ЕС за определяне на стандарти, които са водещи в световен мащаб по отношение на корпоративната отговорност и прозрачност, като например предложението за Директива относно надлежната проверка на предприятията във връзка с устойчивостта и предстоящото законодателно предложение относно принудителния труд.
    • Насоките и правните разпоредби на ЕС относно социално устойчивите обществени поръчки ще помогнат на публичния сектор да даде пример.
    • Секторните политики на ЕС, например в областта на храните, минералите и текстила, подсилват спазването на международните трудови стандарти.
  • Двустранни и регионални отношения на ЕС: Основните инструменти включват:
    • Търговска политика на ЕС, която насърчава международните трудови стандарти.
    • Спазването на трудовите права в трети държави е съществена част от политиките на ЕС в областта на правата на човека.
    • Политика на ЕС за разширяване и съседство, която подкрепя достойния труд в държавите в съседство на ЕС.
  • ЕС в рамките на международни и многостранни форуми: Основните инструменти включват:
    • Подкрепа на ЕС за прилагането на инструментите на ООН за достоен труд и активен принос на ЕС за определянето на трудови стандарти чрез МОТ.
    • Подкрепа на ЕС за реформата на Световната търговска организация (СТО) с цел интегриране на социалното измерение на глобализацията.
    • В рамките на Г-20 и Г-7 ЕС работи с други световни икономически сили за насърчаване на достойните условия на труд.
  • Сътрудничество със заинтересованите страни и в рамките на глобалнипартньорства: Основните инструменти включват:
    • Подкрепа от ЕС за социалните партньори с цел гарантиране на зачитането на трудовите права във веригите на доставки.
    • Сътрудничество на ЕС с представители на гражданското общество за насърчаване на безопасна и благоприятна среда за гражданското общество.
    • Подкрепа от ЕС за глобални партньорства и инициативи с множество заинтересовани страни в сферата на достойните условия на труд в области като безопасните и здравословни условия на труд.

Като част от своя пакет „Справедлива и устойчива икономика“ днес Комисията внася също така предложение за Директива относно надлежната проверка на предприятията във връзка с устойчивостта. Целта на предложението е да се насърчи устойчивото и отговорното корпоративно поведение по всички световни вериги на стойността.

Изявления на членовете на колегиума

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: 

Европа изпраща силен сигнал, че икономическата дейност никога не може да бъде извършвана за сметка на достойнството и свободата на хората. Не искаме на рафтовете на магазините ни в Европа да се предлагат продукти, произведени чрез принудителен труд. Ето защо работим за забраната на стоки, произведени с принудителен труд.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: 

Икономиката на ЕС е обвързана с милиони работници по целия свят посредством глобалните вериги на доставки. Достойният труд е в интерес на работниците, предприятията и потребителите по целия свят: всички те имат право на справедливи и подходящи условия. Няма място за понижаване на основните трудови стандарти като средство за получаване на конкурентно предимство. Ще продължим да насърчаваме стандартите за достоен труд в целия свят, като гарантираме ключовата роля на социалния диалог, работейки за справедливо и силно възстановяване.

Комисарят, отговарящ за работните места и социалните права, Никола Шмит посочи: 

Достойните условия на труд са основата за достоен живот. Трудовите и социалните права на много работници по света все още са застрашени ежедневно. ЕС ще продължи да играе водеща роля за насърчаването на достойния труд, който поставя хората в центъра на вниманието, гарантирайки зачитането на техните права и достойнство.

Следващи стъпки

Комисията приканва Европейския парламент и Съвета да подкрепят подхода, посочен в това съобщение, и да работят заедно за изпълнението на действията, посочени в него. Комисията ще докладва редовно за изпълнението на това съобщение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.