1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският бюджет за селското стопанство трябва да се намали с 5 до 10 %

Европейският бюджет за селското стопанство трябва да се намали с 5 до 10 %

Съкращаване на средствата трябва да има в почти всички области

Европейският бюджет за селското стопанство трябва да се намали с 5 до 10 процента. Това заяви за пореден път Европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер на конференция в Берлин. Съкращаване на средствата трябва да има в почти всички области, финансирани от Брюксел.

От парите за Общата селскостопанска политика трябва да се спестят 5 до 10 на сто, същият дял ще бъде взет и от кохезионните фондове. Ако тези две пера, които са с най-голям бюджет в Европейския съюз, не бъдат свити, многогодишната финансова рамка става невъзможна, изтъкна комисарят.

Според Йотингер най-добре би било да се съкратят директните плащания в селското стопанство, а мярката да се прилага постепенно за площи над 100 хектара. Цялостното премахване на директните плащания няма да получи политическа подкрепа, подчерта Йотингер.

По думите му след излизането на Великобритания от Европейския съюз в общия бюджет всяка година ще липсват между 12 и 13 милиарда евро. Половината от тази сума трябва да се спести от различните сектори, финансирани от Брюксел. Другата половина се очаква да дойде от допълнителни вноски от страна на държавите-членки. В тази връзка комисарят отново поиска тези вноски да се повишат от досегашния 1 процент от брутния вътрешен продукт на всяка страна на 1,1 или 1,2 процента. Европа има нужда от свежи пари, за да се справи с новите предизвикателства като вътрешна и външна сигурност, подчерта Йотингер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.