1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране с Украйна

Европейският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране с Украйна

Споразумението за свободна търговия значително интегрира пазарите на ЕС и Украйна, чрез премахване на вносните мита

Европейският парламент даде съгласието си за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включващо и задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия (ЗВССТ). В същото време споразумението беше ратифицирано от парламента на Украйна в Киев. Споразумението предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна, както и свободен пазарен достъп за двете страни.

 Във вторник, в Страсбург, депутатите подкрепиха споразумението с 535 гласа „за", 127 „против" и 35 „въздържал се".

 Споразумението предвижда политическо асоцииране и свободна търговия.To включва и темата за увеличаването на движението на работници, като залага като цел установяването на безвизов режим на пътуване и привеждането в съответствие на регулаторните системи на двете страни, чрез приемането на подробни графици от страна на Украйна за транспонират на елементи от правото на ЕС в националното законодателство.

 Задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия значително интегрира пазарите на ЕС и Украйна, чрез премахване на вносните мита и забраната на други търговски ограничения, макар и със специфични ограничения и преходни периоди в „чувствителни" зони, като например търговията със селскостопански продукти.

В резултат нa гласуването, както на ЕП, така и на украинския парламент, споразумението ще се прилага временно, като началната дата предстои да бъде одобрена от Съвета. За да има споразумението пълна правна сила, то трябва да бъде ратифицирано от 28-те държави членки на ЕС. Досега то е от 6 страни, като могат да изминат няколко години, преди процесът да е завършил във всички държави членки.

Планираше се правилата за търговия да влязат в сила от 1 ноември тази година, но миналия петък, 12 септември, ЕС, Украйна и Русия се договориха за отлагане на срока за влизане в сила на търговските правила до 31 декември 2015 година.

Европейската комисия заяви, че ще продължи да прилага „автономни търговски преференции" за Украйна. Те по същество отварят едностранно пазара на ЕС за Украйна. Решението за удължаване на тези преференции ще се нуждае от подкрепа на Европейския парламент на по-късен етап.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.