1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският съюз ще купи 12 нови самолета заради горските пожари

Европейският съюз ще купи 12 нови самолета заради горските пожари

Засушаванията и високите летни температури увеличава риска от тежки пожари

На фона на големите горски пожари в Гърция и други средиземноморски страни, Европейският съюз обяви, че иска да купи до 12 нови противопожарни самолета, за да подобри способността си да се бори с пожари. По думите на комисар Янез Ленарчич, който отговаря за кризисните ситуации, машините ще бъдат собственост на Съюза.
 
През миналата година Европейският съюз удвои съществуващия резервен флот от противопожарни самолети, след като опустошителните пожари миналото лято в Южна Европа изчерпаха предишния му капацитет от 13 самолета. Сега този флот се състои от 28 самолета, за които ЕС плаща лизинг на държавите членки. Целта е тези машини да формират буфер за целия блок по време на сезона на горските пожари. 
 
Засушаванията и високите летни температури увеличава риска от тежки пожари. Ето защо еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич изтъкна, че Брюксел иска да подпише договори доставката на 12 самолета, които да са собственост на Съюза, плюс още 12 за укрепване на национални флоти на страните.
 
Вторите 12 машини ще бъдат разпределени между Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания, като те ще платят за тях от собствените си бюджети. 
 
В момента Европа е изправена пред лято с много високи, жарки температури. Горските пожари в Гърция отнеха живота на трима души и накараха хиляди туристи да се евакуират, докато италианските пожарникари поясниха, че между 23 и 25 юли са се борили с близо 1400 пожара.
 
Държавите от Европейския съюз са отговорни за реагирането при горски пожари и искат помощ от резерва на ЕС само когато имат нужда от подкрепа. ЕС може да предложи спешна подкрепа и на трети страни, какъвто е и актуалният случай с Тунис. През 2022-а имаше 11 такива искания, а през тази година те са вече 4. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.