1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ФАО с проекти за 2,9 млрд. долара

ФАО с проекти за 2,9 млрд. долара

Инициативите, от които се възползват 4,2 милиона души в пет различни региона по света, ще възстановят повече от 474 хиляди хектара земя

48 проекта, ръководени от Организацията по прехрана и земеделие на ООН, получиха зелена светлина от Глобалния екологичен фонд. Те са на обща стойност близо 3 милиарда долара, от които Фондът ще финансира 294 милиона. Смята се, че проектите ще играят ключова роля в насърчаването на устойчива трансформация на системи за хранително-вкусовата промишленост за прекратяване на глада и опазване на околната среда.
 
Инициативите, от които се възползват 4,2 милиона души в пет различни региона по света, ще възстановят повече от 474 хиляди хектара земя, ще подобрят практиките върху над 24 милиона хектара земя и морски местообитания, ще създадат и подобрят управлението на защитени територии на сушата и в морето, ще спестят  вредни емисии и ще премахнат  тона опасни агрохимикали.
 
Съветът на Глобалния екологичен фонд също така одобри три ръководени от ФАО световни и регионални програми, фокусирани върху хранителните системи, океаните и възстановяването на екосистемите. Интегрираната програма за хранителни системи ще насочи 252 милиона долара за финансиране на проекти и 2,2 милиарда долара за съфинансиране към 32 държави. Тя се фокусира върху осем вериги на стойността и сектори на хранително-вкусовата промишленост: царевица, ориз, пшеница, какао, палмово масло, соя, животновъдство и аквакултури. 
 
Втората програма е за чист и здравословен океан и ще насочи 100 милиона долара към проекти в 14 държави, като ще привлече 748 милиона съфинансиране. Целта е да се намали замърсяването на океаните в девет големи морски екосистеми.
По подобен начин Програмата за свързване на водата и земята в Централна Азия, наскоро одобрена от Съвета на Глобалния екологичен фонд и ръководена от ФАО, ще насочи 26 милиона долара и привличайки 335,5 милиона долара съфинансиране и подобряване на водната сигурност, повишаване на устойчивостта и подобряване на поминъка в селските райони. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.