1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ФАО търси 1,8 млрд. долара, за да помогне на 43 млн. гладуващи

ФАО търси 1,8 млрд. долара, за да помогне на 43 млн. гладуващи

Средно две трети от хората, които изпитват остра продоволствена несигурност, разчитат на селското стопанство за оцеляването си

Близо 2 милиарда долара ще са необходими на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, за да помогне на 43 милиона души да произвеждат собствена храна, тъй като острият глад продължава да ескалира в световен мащаб. ФАО отправи призив към световната общност, за да събере необходимата сума и да подкрепи 1900 хуманитарни организации в 72 страни, засегнати от кризи, както пряко, така и непряко.
 
През 2023 година хуманитарните нужди остават неприемливо високи, като приблизително един на всеки 33 души, или общо 258 милиона в 58 страни и територии, е изправен пред остър глад, предизвикан от въоръжени конфликти, икономически сътресения, екстремни климатични условия, бедност и неравенство. Едновременно с това хуманитарните бюджети започнаха да се затягат, оставяйки милиони без помощ.
 
Средно две трети от хората, които изпитват остра продоволствена несигурност, разчитат на селското стопанство за оцеляването си. В хуманитарен контекст спешните селскостопански интервенции, които позволяват на хората да произвеждат собствена храна – често в комбинация с директно разпределение на храна и парични трансфери – могат да бъдат най-ефективният начин за посрещане на критични хуманитарни нужди, като същевременно се увеличи максимално въздействието на всеки отделен долар.
Хранителните кризи ще продължат да доминират и през следващата година, отбелязват от ФАО. Очакват се по-нататъшни свивания на финансирането, докато екстремните метеорологични явления, предизвикани от климатичната криза и Ел Ниньо, взаимодействат с нови и засилващи се конфликти и икономическа нестабилност, тласкайки повече хора към глад.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.