1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фонд "Земеделие" отпуска 190 млн. лв. за инвестиции

Фонд "Земеделие" отпуска 190 млн. лв. за инвестиции

От ресурса за инвестиционни проекти най-много средства ще бъдат отпуснати за покупка на селскостопанска техника и за засаждане на трайни насаждения

 

Фонд "Земеделие" ще отпусне 190 млн. лв. кредити за инвестиционни проекти, сума, която е с 10 млн. повече от миналата година. Това съобщи изпълнителният директор на институцията Асен Друмев. Субсидиите в сектора ще достигнат 60 млн. лв. Миналата седмица управителният съвет на фонда разпредели субсидиите и средствата по краткосрочни и дългосрочни заеми, на които фермерите ще разчитат през 2006 г.

От ресурса за инвестиционни проекти най-много средства ще бъдат отпуснати за покупка на селскостопанска техника и за засаждане на трайни насаждения. След като преди три години българските фермери изчерпаха предвидените средства за трактори и комбайни, отпускани по програма САПАРД, сега стопаните разчитат основно на фонд "Земеделие". Около 30 млн. лв. са предвидени за подобни проекти. Кредитите за нова техника са четиригодишни с 9-месечен гратисен период, а за рециклирана техника срокът за погасяване е 30 месеца при същия гратисен срок за лихвите.

Както и досега, най-много субсидии ще отидат за производството на пшеница, царевица и слънчоглед. Освен за сеитбата фермерите получават безвъзмездно средства и за съхранението на зърното в складовете, частично се покриват и разходите за гориво при жътвата. Фондът заложи 1 млн. лв. за пострадалите от наводненията райони.

През миналата година беше решено да се дадат по 10 лв. за декар за сеитбата на хлебно зърно и ечемик. Фондът въвежда още по-големи преференции при субсидирането на зърнопроизводството, като премахва ограничението да се субсидират до 6 хил. дка обработваема площ. През тази година парите ще се дават за цялата засята земя. Няма да се искат и нотариално заверени документи за собственост или за аренда. До 25 март фондът ще приема документите за сеитба на царевица и слънчоглед, обясниха още от Министерство на земеделието.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.