1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия се отказва от кафявите въглища

Германия се отказва от кафявите въглища

Няма да се строят нови въглищни електроцентрали

До 2038 година Германия ще преустанови използването на кафяви въглища за производството на електроенергия. До това решение стигна назначената от Федералното правителство специална комисия след 20-часови преговори.

В комисията участваха представители на федералната власт и местните администрации на въглищните региони, представители на бизнеса, граждани и природозащитни организации. Планът включва и инвестиции в огромни размери, предназначени за възстановяване на регионите, зависими от въглищата и преход към използване на енергия от възобновяеми източници.

Постигнатият консенсус предвижда, че няма да се строят нови въглищни електроцентрали, както и че няма да се разкриват нови мини с кафяви въглища. До 2022 година ще бъдат затворени около 20 големи електроцентрали, а до 2030 година въглищните мощности да бъдат намалени наполовина - до 17 гигавата.

Със споразумението за отказ от въглищата Германия, която е шеста в света по въглеродни емисии и с най-мощна въглищна индустрия в Европа, показва, че преход към възобновяема енергия е възможен и неизбежен, коментираха екоорганизациите, участвали в комисията. Други европейски страни, които ще прекратят използването на въглища са Великобритания, Холандия, Италия, Дания и Финландия, като сроковете са от 2025 до 2030 година.

Отказът от въглищата в Германия е свързан с огромни разходи. Засега експертите не предвиждат повишаване на цената на тока за бизнеса и домакинствата, но въпреки това комисията предвижда от 2023 година държавата да облекчи потребителите с по 2 милиарда евро годишно.

За провинциите, чиято икономика до голяма степен зависи от кафявите въглища, са предвидени също големи суми за преструктуриране. Средства ще се влагат в нова инфраструктура, ще бъдат привличани нови компании, държавни институции и научни лаборатории.

Компенсации ще има и за миньорите, чиито работни места ще бъдат закрити, както и за служителите в електроцентралите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.