1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ИАРА обикаля крайбрежията

ИАРА обикаля крайбрежията

По програма „Рибарство” средствата са 106,7 млн.евро

Експерти на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започват обиколки из страната, за да консултират на място гражданите за възможностите за кандидатстване по оперативна програма „Рибарство”. Всяка рибарска община може да усвои 4 милиона лева по програмата, стана ясно по време на срещите, които министърът на земеделието и храните Валери Цветанов и ръководството на ИАРА проведоха с представители на рибарски сдружения и рибари от Северното и Южното Черноморие. Интересът на хората от сектора беше свързан със статута на рибарските пристанища и устойчивото развитие на рибарските области.

До дни ще бъдат готови 13 от общо 19-те наредби по  мерките, предвидени в програма „Рибарство”,  информира  изпълнителният  директор на ИАРА Марин Димитров. Скоро ще е готова и новата интернет страница на Агенцията, която ще съдържа информация, която да подпомогне максимално кандидатстващите по програмата,  допълни още той.

По Оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство” вече има 4 подадени проекта, които предстои да бъдат разгледани. Ръководството на Министерството на земеделието и храните работи целенасочено за максималното усвояване на средствата, предназначени за  селскостопанския и рибния сектори. От 1 януари 2008 г. до момента българското селско стопанство е  получило 1 милиард и 300 млн. лева, съобщи министър Цветанов. Той припомни, че рибарството и аквакултурите се превръщат в стратегически отрасъл за земеделието на ЕС. Нарастващото потребление на рибни продукти в световен мащаб изисква воденето на адекватна и устойчива политика в сектора, каза още министърът.

Общият размер на средствата по програма „Рибарство” е 106,7 млн.евро. В оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” е заложено модернизирането на 4 рибарски пристанища – Балчик,  Варна,  Несебър и Созопол,  каза пред рибарите главният секретар на ИАРА Джемил Кадиш. Друга от целите на програмата е модернизиране на местата за разтоварване на прясна риба, които до 2013 г. ще бъдат общо 12. Планирано е също и изграждането на  8 лодкостоянки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.