1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Индексът на храните бележи месечен ръст от 0,3%

Индексът на храните бележи месечен ръст от 0,3%

След седем месеца с падащи цени, март беше първият, в който имаше покачване с 1,1%

През април индексът на храните, изготвян от ФАО, бележи ръст с 0,3 % до средно 119,1 пункта. На годишна база обаче индексът изостава с близо 10 на сто, посочват експертите в Рим.
 
След седем месеца с падащи цени, март беше първият, в който имаше покачване с 1,1%. През април цените на месото се увеличиха с 1,6 на сто, най-вече заради поскъпването на птичето, агнешкото и говеждото. От друга страна свинското месо е с низходяща тенденция, понеже търсенето в западна Европа и някои от големите вносители, на първо място Китай, все още остава слабо.
 
С 0,3% са се покачили цените на растителните масла, достигайки най-високото си ниво за последните 13 месеца. С най-голям дял от тази тенденция са слънчогледовото и рапичното масло, които компенсират поевтиняването на палмово и соево масло. Също с 0,3 на сто са поскъпнали и зърнените продукти, слагайки край на три поредни поевтинявания. Благодарение на силната конкуренция между най-големите износители цените на пшеницата са се стабилизирали, а тези на царевицата се вдигат заради по-голямото търсене и все по-големите щети, които Русия нанася на украинската инфраструктура.
 
На другия полюс са млечните продукти и захарта. Млечните поевтиняват с четвърт процент, най-вече заради по-слабо търсене на обезмаслено сухо мляко и по-евтините сирена. При захарта е регистриран спад с 4,4 на сто на месечна и с 15% на годишна база.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.