1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Информационната кампания за „НАТУРА 2000” приключва

Информационната кампания за „НАТУРА 2000” приключва

Принципите на НАТУРА бяха разяснени на жителите на 300 селища, попадащи на територията на 29 от защитените зони от екомрежата

 

Асоциацията на парковете в България закрива днес информационната си кампания по въпросите на "НАТУРА 2000". Акцията имаше за цел да предостави подробна информация за това какво представлява екологичната мрежа, какви са отговорностите и ползите на собствениците на земи и гори в нея.

От 15 септември в продължение на един месец еколози от неправителствени организации, учени от Българската академия на науките и Лесотехническия университет разясняваха принципите на НАТУРА на жителите на 300 селища, попадащи на територията на 29 от защитените зони от екомрежата.

Тези зони бяха отложени за разглеждане от Съвета по биологично разнообразие през ноември 2006 г., което предизвика поредица протести и демонстрации на еколозите в София. В края на миналата седмица 27 от отложените зони бяха одобрени от Министерския съвет в предварително очертаните от експертите граници, а две отново останаха за доразглеждане.

Освен правата и отговорностите на собствениците в НАТУРА зоните, по време на кампанията от Асоциацията на парковете са разяснили на населението и властите в тези селища как активно могат да участват в последващите процеси по обявяване на защитените зони.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.