1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Инвестициите в селските райони са ключ за разрешаването на много проблеми в агросектора

Инвестициите в селските райони са ключ за разрешаването на много проблеми в агросектора

1,2 млрд. евро ще подкрепят агросектора в ЕС

 

"Забавянето на темповете на световната икономика има пряко отражение върху всички сфери на нашия живот, а 500 милиона европейски граждани очакват мъдри решения от институциите на Общността". Това каза евродепутатът Петя Ставрева в пленарната зала на ЕП в Брюксел.

Тя подчерта, че Комисията по земеделие на ЕП е приела доклад за отпускане на допълнителни средства към фермерите и селските райони на страните-членки за справяне с последствията от икономическата криза. "На практика 1 милиард и 20 млн. евро ще подкрепят агросектора в ЕС в един труден момент", каза Петя Ставрева. Тези пари ще бъдат разпределени в периода 2010-2013 година, като опцията за окончателно усвояване на средствата е до 2015 година.

Според нея инвестициите в Интернет инфраструктурата, в преструктурирането на млечния сектор, във възобновяемите енергийни източници, в опазването на биоразнообразието и водните ресурси са ключ към разрешаването на част от проблемите в селските райони и създават алтернативи за хората, живеещи там. "Възможността част от средствата да бъдат насочвани към фондове за заеми и кредитни гаранции на практика ще улесни реализацията на проекти", категорична бе Петя Ставрева.

"Очаквам Съвета и Европейската комисията да подкрепят усилията на Европейския парламент, за да осигурим необходимата подкрепа на милионите фермери в ЕС", каза още тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.