1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Испания рискува да загуби огромен финансов ресурс от еврофондовете

Испания рискува да загуби огромен финансов ресурс от еврофондовете

ЕК не предвижда удължаване на срока за усвояване на европарите за 2007 година

В петък (17 юли) ЕК ще представи някои промени в разпределнието на средствата от структурните фондове на регионалната политика, съобщи Euobserver. Комисията не предвижда обаче удължаване на срока за усвояване на европарите за 2007 г., което означава, че Испания може да изгуби стотици милиони евро.

Според ревизираните през 2007 г. правила за усвояване на структурните фондове, преди да бъдат осигурени плащанията за проектите, националните и регионалните рамкови програми трябва да минат повторен одит и проверка на ЕК. Само малка част от евросредствата се отпускат в аванс, а останалите Комисията възтановява на националните органи след финалните одити.

Испания рискува да загуби огромен финансов ресурс, тъй като повечето от рамковите й програми все още не са одобрени на европейско равнище, а срокът за заявки за възстановяване на националните плащания е до края на 2009 г. Общият размер на средствата, които страната би трябвало да получи, е 6.3 млрд. евро.

Мадрид настоява за едногодишна отсрочка при прилагането на новите регулации, особено след като на новите страни членки ЕС дава срок от три години за заявки за възтановяване на плащанията. До 2007 г. за Испания важаха същите правила.

''Еврокомисията работи съвместно както с Испания, така и с останалите страни членки за успешното завършване на процеса по усвояване на еврофондовете'', заяви говорителят на ЕК Денис Абът. ''Комромиси обаче не можем да правим, особено с парите на данъкоплатците'', допълни той.

На 14 юли Испания внесе 22 от общо 23-те финални доклади за регионалните програми за одобрение в Комисията. От тях обаче 16 регионални и един национален доклад бяха върнати за доизясняване на механизмите за контрол и структурите на отговорните органи.

Борбата на Испания със затегнатите европравила е доста изненадваща, имайки предвид, че досега страната беше считана за своеобразен шампион в усвояването на еврофондовете. Със същите проблеми се сблъскват и Великобритания и Италия, но те рискуват да загубят значително по-малки суми./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.