1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изравняването на земеделските субсидии е в интерес и на развитите страни

Изравняването на земеделските субсидии е в интерес и на развитите страни

Снимка:

Заяви Стефан Личев, председател на Земеделски народен съюз (ЗНС)

Трябва да се изработят нови параметри на една истинска обща земеделска политика. „ Става въпрос да се реши ще има ли субсидии, за всяка област от земеделието – животновъдство, растениевъдство, зеленчукопроизводство –субсидиите да бъдат еднакви за всяка страна, но да се различават по това дали са планински, полупланински, тежки райони и т.н. Освен това – да се реши въпросът с експорта на стоките, на земеделската продукция, изобщо търговията на земеделска продукция в целия ЕС, защото това е социален въпрос, а не въпрос само на животновъдите”, заяви Личев.

Той отбеляза, че България има договор за присъединяване с ЕС, в който пише, че субсидиите ще се изравнят чак през 2016 година. „Но при условията на криза тези договори и клаузи не бива да важат или трябва да се преразгледат. Тук не става въпрос за двустранните отношения, за договора между България и ЕС, а изобщо за една обща нова земеделска политика на ЕС, за да може от сега да се изравнят всички субсидии, а това може да стане с акт на Народното събрание, с една декларация или решение, на базата на която правителството, министър-председателят или министърът на земеделието да влезе в сериозни разговори с Европейската комисия. Това е нашата цел " , коментира Стефан Личев.

Земеделският съюз организира подписка за провеждането на референдум за изравняване на земеделските субсидии в ЕС. Въпросът за евентуалния референдум е: „Да поиска ли българското правителство предоговаряне на европейските субсидии в ЕС”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.