1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Извънредна кампания „Сезонна работа в селското стопанство”

Извънредна кампания „Сезонна работа в селското стопанство”

Провежда я Главната инспекция по труда

Главната инспекция по труда започва от днес, 15 май до 15 ноември провеждането на извънредна национална кампания “Сезонна работа в селското стопанство”. За ограничаване на нарушенията на трудовото законодателство, допускани при наемане на работници за осъществяване на селскостопанска дейност със сезонен характер, ще бъдат инспектирани земеделски производители, наемащи работна сила, в цялата страна.

Законосъобразното наемане на работна сила и осигуряване на безопасни условия на труд са двата приоритета на извънредната национална кампания. Сключването на писмени и регистрирани в Националната агенция по приходите трудови договори, наличие на граждански договори, полагане на труд от непълнолетни лица, спазване на законоустановеното работно време, полагането и заплащането на извънреден и нощен труд, както и техническата изправност и обезопасеност на земеделската техника и правоспоспособността за управление на селскостопански машини, са акцентите при извършване на проверките.

За по-цялостното и мащабно провеждане на кампанията, Дирекциите “Инспекция по труда” ще получават информация за земеделските производители и характера на извършваната от тях дейност от Областните дирекции ”Земеделие и гори”. При установяване на лица, работещи без сключени писмени трудови договори или наети по граждански договори, Дирекциите “Инспекция по труда” ще сезират Бюрата по труда и Агенцията за социално подпомагане с цел избягване незаконното получаване на социални помощи и обезщетения за безработни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.