1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какви са исканията на зърнопроизводителите

Какви са исканията на зърнопроизводителите

 

Националната асоциация на зърнопроизводителите  е направила  предложение  на Министерството на земеделието и горите за  нещо по-различно от действащите принципи на еврорегламента - всеки пострадал зърнопроизводител да бъде компенсиран до размера на направените разходи за региона.

От асоциацията твърдят, че имат разработени примери по еврорегламент 1857 от 2006 год. за допустимия размер на помощта на декар за частично унищожени посеви. Така например за района на Плевен тя е 7 лева на декар за ечемика и 19 лева за пшеницата. За Стара Загора цифрите показват 11 лева на дка за ечемика и 15 лева на дка за пшеницата.

Мнението на  експерти на асоциацията е, че регламентът не е приемлив за българските условия в пълна степен и стопаните със загуби над 30 процента трябва да бъдат компенсирани до пълния размер на направените разходи. Страната ни до началото на настоящата година е била в преходен период и е имало аномалии в цените на пшеницата от 120 до 300 лева за тон зърно, а в Европейския съюз цената е била регулирана от пазара в тесни граници. Производителите смятат също, че за първа година на приложението на регламента трудно можем да съпоставим нашите условия на производство с европейските за 3 и 5 години назад. И още нещо . Много от сегашните бенефициенти, подали документи за плащане на площ, не са съществували в предишни години като стопански субекти.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.