1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Меркел и Кльокнер канят фермерите на среща

Меркел и Кльокнер канят фермерите на среща

Дневният ред за срещата все още не е уточнен

На 2 декември ще се състои срещата между германския канцлер Ангела Меркел и представители на фермерското съсловие. Това обяви министърът на земеделието Юлия Кльокнер по време на визитата си на изложението за аграрна техника в Хановер.

Веднага след масовите протести на фермери, блокирали цели градове през миналия месец, правителството в Берлин обяви, че започва диалог с тях. Стопаните са недоволни от анонсирания от Меркел екопакет, който съдържа редица нови изисквания за селското стопанство, с цел намаляване на вредните емисии.

Дневният ред за срещата все още не е уточнен, посочи Кльокнер, но каза, че ще има дискусии по всякакви теми, дори и най-оспорваните. Като съорганизатор нейното ведомство ще покани всички участници по веригата на храните – от фермера до търговеца на дребно. Освен това през идната пролет тя започва обиколка из страната, за да се запознае с условията по места и да информира стопаните за плановете на правителството. "За мен е важно да не говорим един за друг, а един с друг, да водим диалог", каза Кльокнер.

За нея е важно потребителите да поемат част от отговорността за едно по-екологично селско стопанство. "Който иска повече био, трябва да купува биопродукти. Който иска по-хуманно отношение към животните, трябва да е готов да плати по-висока цена за месото и млякото. Който иска да направи нещо за климата, нека потърси най-близката ферма с директни продажби", поиска министърът. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.