1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Месото от регистрираните кланици задължително се изследва за трихинелоза

Месото от регистрираните кланици задължително се изследва за трихинелоза

При наличие на положителни проби, месото се възбранява

Според действащото законодателство всички заклани свине в регистрираните от НВМС български кланици, месото от които влиза в търговската мрежа, задължително се изследват за трихинелоза, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Пробите се взимат от официалните ветеринарни инспектори от „Държавен ветеринарно-санитарен контрол” и се изследват в акредитираните лаборатории. Трупното месо се освобождава за консумация и преработка след получаване на отрицателен резултат от лабораторията. При наличие на положителни проби, месото се възбранява и пробата се изпраща за допълнително изследване в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) на НВМС. Ако положителният резултат бъде потвърден, месото се изпраща за унищожаване в екарисаж.

По данни на Националната референтна лаборатория към НДНИВМИ до момента няма положителна за трихинелоза проба от кланица. През 2009 г. от 17 положителни проби 14 са от диви свине, а 3 - от домашни свине, отглеждани в домашни условия. Всички регистрирани случаи на трихинелоза са от неизследвано и преработено в домашни условия месо.

НВМС напомня, че месото от заклани домашни свине за лична консумация и месото от убити диви свине е задължително да се изследва за наличие на трихинели в акредитираните лаборатории към Регионалните ветеринарномедицински служби в 28-те областни града.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.