При наличие на положителни проби, месото се възбранява
Според действащото законодателство всички заклани свине в регистрираните от НВМС български кланици, месото от които влиза в търговската мрежа, задължително се изследват за трихинелоза, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
Пробите се взимат от официалните ветеринарни инспектори от „Държавен ветеринарно-санитарен контрол” и се изследват в акредитираните лаборатории. Трупното месо се освобождава за консумация и преработка след получаване на отрицателен резултат от лабораторията. При наличие на положителни проби, месото се възбранява и пробата се изпраща за допълнително изследване в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) на НВМС. Ако положителният резултат бъде потвърден, месото се изпраща за унищожаване в екарисаж.
По данни на Националната референтна лаборатория към НДНИВМИ до момента няма положителна за трихинелоза проба от кланица. През 2009 г. от 17 положителни проби 14 са от диви свине, а 3 - от домашни свине, отглеждани в домашни условия. Всички регистрирани случаи на трихинелоза са от неизследвано и преработено в домашни условия месо.
НВМС напомня, че месото от заклани домашни свине за лична консумация и месото от убити диви свине е задължително да се изследва за наличие на трихинели в акредитираните лаборатории към Регионалните ветеринарномедицински служби в 28-те областни града.