1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Международна проверка по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата

Международна проверка по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата

България премина успешно международната проверка за постигнатия напредък за намаляване на емисиите парникови газове

България премина успешно международната проверка за постигнатия напредък за намаляване на емисиите парникови газове. Оценката бе дадена по време на 42-рата сесия на Спомагателния орган по изпълнението към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която се проведе в Бон, Германия. Това е вторият етап от международната проверка и оценка на постигнатия напредък в усилията на развитите страни за намаляване на емисиите парникови газове, който обхвана двадесет и четири от тях. Представен бе напредъкът към изпълнение на поетите от тях ангажименти. Право да задават въпроси имаха представители на всички останали 193 държави – страни по Конвенцията. 
 
Представителите на МОСВ подробно информираха за задължението на страната ни по втория период на действие на Протокола от Киото,  което ще изпълняваме заедно с всички  членки на ЕС. Акцент бе поставен и върху изпълнението на индивидуалните ни цели по пакета „Климат – Енергетика“ за максимум + 20% през 2020 г. в сравнение с нивата на емисиите за секторите извън Европейската схема за търговия с емисии и 16 % дял на енергия от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия през 2020 г. Бяха представени и обхвата на количествената ни цел за намаляване на емисиите парникови газове, както и прогнозираните нива за периода след 2011 г., националното законодателство, политиките и мерките за постигане на целта и очакваното й преизпълнение.
 
На всички отправени въпроси бяха представени подробни и мотивирани отговори. Компетентността и експертизата на българските представители беше високо оценена не само от Секретариата на Конвенцията, но и от страна на Европейската комисия.
 
Третият етап на процеса по проверка и оценка на постигнатия напредък в усилията на развитите страни за намаляване на емисиите парникови газове ще се проведе по време на конференцията през декември 2015 г. в Париж. 
  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.