1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Димов представи законодателни промени за намаляване на административната тежест

Министър Димов представи законодателни промени за намаляване на административната тежест

Урежда се възможност за обединена процедура при инвестиционни предложения

Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи днес пред депутатите от парламентарната Комисия по околната среда и водите (КОСВ) Законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), с които се цели облекчаване на административната тежест за гражданите и бизнеса. С промените се обединяват три от най-тежките разрешителни режима в областта на околната среда, посочи  министър Димов. Урежда се възможност за обединена процедура при инвестиционни предложения, които подлежат едновременно на задължителна ОВОС, комплексно разрешително и/или доклад за безопасност. Възложителите ще имат възможност да избират дали трите процедури да вървят заедно или поотделно.  

В общата процедура се събират и оценяват изискванията по трите процедури само в рамките на ОВОС. Това води до намаляване на общата продължителност с два или три пъти. Общата процедура спестява разходи на инвеститорите. Намалява се и броят на изискваните документи, предоставяни по служебен път, както и срокът за издаване, преразглеждане и актуализиране на комплексните разрешителни. Същевременно при обединена процедура се гарантира, че са изпълнени изискванията за опазване на околната среда и човешкото здраве и при следващите етапи на разрешаване и експлоатация. Намалява се и срокът за определяне на приложимата процедура при планирани промени в работата на инсталации с издадено комплексно разрешително. Постига се облекчаване на бизнеса и насърчаване прилагането на доброволни ангажименти по опазване на околната среда чрез схемата EMAS и схемата на ЕС за екомаркировка.

Министър Димов представи и предложените във връзка с изменението на ЗООС изменения в Закона за водите, целящи намаляване на административната тежест.  С промените се предлага  въвеждане на нов, работещ в европейските държави подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване и водоснабдяване за производство на храни, лекарствени и козметични продукти, съобразен с европейското законодателство. С новия подход се гарантира опазването на водните ресурси и се въвежда възприетата от Европейската общност концепция за защита на водите за питейно-битово водоснабдяване на база оценка на риска. Засилва се ролята на местните общности при определянето на охранителни зони и мерките, които са планирани в тях. Министър Димов се съгласи, че новият подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване е добре да бъде приет след широка дискусия със заинтересованите страни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.