1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Мирослав Найденов пред парламентарния контрол

Министър Мирослав Найденов пред парламентарния контрол

МЗХ ще защитава българските гори

Министерството на земеделието и храните ще използва всички възможности, включително и инициирането на законодателни промени, за опазването на българските гори като национално богатство. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на питане относно замени на имоти от държавния горски фонд в община Приморско с частни имоти във вътрешността на страната, предаде Фокус.

По думите на депутата Стоян Иванов в края на януари тази година са извършени две замени от ДАГ. Едната заменя два имота от Китен с гори частна собственост. В единия случай държавата получава в замяна 11 имота, разпръснати в различни общини, а в другия 9 имота – също разпръснати из страната. Държавната агенция по горите (ДАГ) е дала указание за извършване на проверки за направени замени на земи. С тях се цели да се установи законосъобразността на заменките.

Загубите за страната ни, според доклад на Световната банка, са над 500 млн. евро, а според неправителствения сектор тези загуби са в размер от 2 млрд. евро до 8 млрд. евро. Това е най-голямата кражба в историята на България, заяви Найденов. Министърът обясни, че всички данни за незаконни заменки са предоставени на прокуратурата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.