1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов сигнализира Главния прокурор за имотни нарушения

Министър Найденов сигнализира Главния прокурор за имотни нарушения

Установени са неправомерно издадени разрешения

Сигнал до Главния прокурор Борис Велчев за неправомерно издадено разрешение за извършване на дейност по селекция и репродукция на Асоциацията за развъждане на българската родопска порода изпрати Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Разрешението е издадено от бившия министър на земеделието и храните Валери Цветанов, който е предоставил на асоциацията безвъзмездно право за ползване на имот. Асоциацията за развъждане на българската родопска порода е сдружение, което не попада в приложното поле на Закона за животновъдството, тъй като е регистрирано с дейност в частна полза, се посочва в доклада на министър Найденов до Главния прокурор. За получаване на разрешение за извършване на дейност по селекция и репродукция се изисква подаване на заявление до министъра на земеделието и храните, придружено с изчерпателно изброени документи, каквито липсват, информира министър Найденов.

Освен това Асоциацията за развъждане на българската родопска порода е поискала министърът на земеделието и храните да й дари сграда от Селекционен център, гр. Смолян, който е към Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

В своят доклад министър Найденов алармира, че в случая е нарушен Законът за държавната собственост, според който имоти и вещи публична държавна собственост, които са престанали да имат това качество, се обявяват за частна държавна собственост, с решение на Министерския съвет. С решението са предоставени и допълнително сгради, които не са посочени в искането на асоциацията. В доклада се посочва още, че липсва правно основание за предоставяне на имота на Асоциацията за развъждане на българската родопска порода - Смолян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.