1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министерството на земеделието и храните припомня важни срокове

Министерството на земеделието и храните припомня важни срокове

Във всички общински служби по земеделие са на разположение новите инструкции

 

До 15 май т.г. земеделските производители, които имат право на плащания за единица площ, могат да регистрират без санкции земите, които стопанисват. След тази дата размерът на субсидията ще се намалява с 1% дневно.

До 31 юли т.г. пък е срокът, в който земеделските стопани е необходимо да осигурят и при поискване да представят документи за правно основание за ползване на земята – документи за собственост или съсобственост, за аренда, наем или други. Практиката показва, че голяма част от арендаторите не се интересуват чия земя обработват, а собственици се оплакват, че някой, без да ги пита, обработва земите им. Това дава основания за притеснение, както от страна на МЗХ, така и от Европейския съюз, че с европейски пари се стимулира неправомерно ползване на земя у нас.

Изискването за представяне на документи не би трябвало да затрудни процеса на регистрация, тъй като и през миналата година кандидатстващите за субсидии земеделски стопани са декларирали основание за ползване на земята и това предполага, че те разполагат с необходимите документи.

В инструкциите на МЗХ до всички общински служби по земеделие подробно се описват условията и редът за попълване и представяне на заявленията за регистрация на земеделските площи и животни, с които може да се кандидатства за подпомагане, необходимите документи, които трябва да бъдат приложени, както и редът за извършване на промени и допълнения във вече подадени заявления.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.