1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мисии на ЕК ще оценяват работата на ветеринарните органи

Мисии на ЕК ще оценяват работата на ветеринарните органи

Информацията за резултатите от тях ще бъде публично оповестявана

 

Пет мисии ще бъдат проведени в България през януари и февруари 2008 г. от Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO) към Генерална Дирекция "Защита и здравеопазване на потребителите" към ЕК.

Първата мисия започва от днес и ще продължи до 18 януари 2008 г. Тя ще инспектира системата за контрол, свързана с хуманното отношение към кокошки носачки и хуманното отношение към животните по време на транспортиране на дълги разстояния. Обект на проверки ще са основно птицеферми, в които се отглеждат кокошки носачки за производство на яйца за консумация.

Втората мисия - от 28 януари до 8 февруари 2008 г., е относно официалния контрол, свързан с безопасността на храните от животински произход. Тя ще обследва месо, мляко и продуктите от тях, както и ще прави проверки, които трябва да установят дали се спазват изискванията за хуманното отношение към животни по време на клане или убиване. Основен обект на тази мисия ще бъдат предимно одобрените предприятия за търговия с тези продукти с държавите-членки на ЕС.

Третата мисия на FVO е за оценка на системата за контрол на внос и транзитно преминаване на живи животни и продукти от животински произход през граничните инспекционни пунктове на страната ни. Обект на мисията е изпълнението на мерките по контрола, осъществяван при свободното вътреобщностно движение на стоки, както и вносът и износът на стоки от и за трети страни. Тази мисия ще се проведе между 4 и 8 февруари 2008 година.

От 18 до 22 февруари ще продължи четвъртата мисия, която ще оценява мерките по контрола върху спонгиформната енцефалопатия по говедата (BSE), по-известна като "луда крава". Обект на проверката ще бъдат предприетите от НВМС предпазни мерки, съгласно извикванията на Регламент (EC) No 999/2001.

Последната мисия ще се проведе от 25 до 29 февруари 2008 г. Нейна цел ще е оценката на предпазните мерки срещу трансмисивните спонгиформни енцефалопатии при овце и кози, като обект на мисията ще бъдат предприетите от НВМС предпазни мерки, съгласно извикванията на същия Регламент (EC) No 999/2001, който предвижда регулации и по отношение на здравеопазването на тези животни.

След приключването на всяка от мисиите ще бъде предоставяна информация за резултатите от нея. 

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.