1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млечният борд за Северозападна България е вече факт

Млечният борд за Северозападна България е вече факт

Бордът ще "отговаря" за фермерите от Врачанска, Монтанска и Видинска област

 

На 25 ноември във Враца беше учреден Регионалният млечен борд за Северозападна България. В управителния съвет съвет от област Монтана влязоха млекопроизводителят Румен Петров, директорът на РВМС-Монтана, д-р Людмил Антов и млекопреработвателят от Монтана Николай Войнов. Като резервен член на управата на регионалния борд беше избран друг фермер - инж. Иван Иванов от Монтана и управителят на млекопреработвателна фирма инж. Бочо Петров.

Регионалният млечен борд е сдружение с нестопанска цел. Задачата му ще бъде да координира дейностите за увеличаване на производството, преработката и търговията с мляко и млечни продукти в Северозападна България. Той ще следи в бъдеще разпределението на млечните квоти, подписани от Европейския съюз и разпределението на субсидиите за тях между производителите на сурово мляко и преработвателите. Една от задачите на борда ще бъде да съдейства за приемането на относително постоянна годишна цена при изкупуването на суровото мляко. С регулирането на цените ще се избегне и спекулативното изкупуване на мляко.

Бордът ще "отговаря" за фермерите от Врачанска, Монтанска и Видинска област. В трите административни области се отглеждат по последни данни около 28 000 млечни животни, които дневно дават около 400 000 литра мляко.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.