1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млекопроизводителите и в Германия протестират

Млекопроизводителите и в Германия протестират

Падат изкупните цени

Повече от 10 хиляди млекопроизводители протестираха в цяла Германия срещу драстично спадналите изкупни цени на млякото. Литър се изкупува между 20 и 26 цента, докато разходите за производството му са около 40 цента за литър. Разликата между изкупна цена и производствени разходи сериозно застрашава бъдещето на животновъдите. От октомври миналата година до днес цената за литър е спаднала с повече от 10 цента.

Протестите бяха концентрирани около млекопреработвателни предприятия, като животновъдите образуваха жива верига с горящи факри около предприятията. Така те искаха да напомнят, че светлината изгасва ако не бъдат взети спешни мерки. Селяните настояват за краткосрочни финансови помощи под формата на нисколихвени кредити и изтегляне на директните плащания от Европейския съюз. При цени под 20 цента за литър нито един животновъд няма да може да оцелее, смятат протестиращите.

Специалисти виждат причина за спадналата изкупна цена на млякото в свръхпроизводството му и спадналото потребление в световен мащаб.

Германия е най-големият производител на мляко в Европейския съюз. В страната годишно се произвеждат 27 милиона тона непреработено мляко.

Федералният министър на селското стопанство Илзе Айгнер обяви, че на 28 април ще се проведе „кръгла маса” за млякото. Поканени са всички участници във веригата от животновъдите през преработвотелните предприятия и търговците до крайните потребители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.