1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗГ получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер Боел

МЗГ получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер Боел

Селското стопанство няма да е сред пречките за поставяне под съмнение пълноправното членство на България в ЕС от 1 януари 2007 г .

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил получи пълната подкрепа на еврокомисаря по земеделие към ЕК Мариан Фишер Боел, във връзка с предстоящото присъединяване на страната ни към ЕС. Еврокомисар Фишер Боел е на двудневно посещение у нас, за да се запознае с изпълнението на ангажиментите в областта на земеделието след доклада на ЕК от октомври миналата година. България намери вярната посока по пътя на присъединяване, изтъкна еврокомисарката след срещата си с министър Кабил.

Селското стопанство няма да е сред пречките за поставяне под съмнение пълноправното членство на България в ЕС от 1 януари 2007 г . Екипът на МЗГ работи по единствения възможен сценарий и той е - България да стане член на ЕС на 1 януари 2007 г ., което е основен приоритет за страната, подчерта министър Кабил.  

С министър Кабил проведохме чудесна двустранна среща, каза Фишер Боел. Не подценявам огромните усилия, за да осъществите напредъка в така наречените "червени зони". Факт е, че такъв напредък е установен, изтъкна еврокомисарката. Предстои обаче още много усилена работа по отношение на изграждането на Разплащателната Агенция. Много е важно в България да изгради и Интегрираната административна система за контрол и по-точно работеща Система за идентификация на земеделските парцели, за да може да се осъществи предоставянето на преки плащания на фермерите още през първата година на присъединяването.  

Разполагаме с малко време и затова трябва да използваме всички налични ресурси, за да можем да работим заедно. Една от положителните стъпки, които бяха осъществени, беше въвеждането на млечните квоти и определянето на фермерите, които ще ги ползват. Този проблем беше в "червените зони" и смятам, че вече трябва да бъде изваден от там. Все още ни предстои много работа. Време е България да реализира всичко заложено, за можем да постигнем всичко, което обсъдихме по време на срещата, каза още еврокомисар Фишер Боел.

Даваме си сметка, че шансовете за членството ни в ЕС са изцяло и само в наши ръце. Това е отговорност, която ни мотивира и амбицира да се справим с предизвикателството, наречено ЕС, каза в заключение министър Кабил.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.