1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ няма да продава земя от Държавния поземлен фонд

МЗХ няма да продава земя от Държавния поземлен фонд

Снимка:

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

В момента никой не продава земя от Държавния поземлен фонд. Законът го забранява, никой няма намерение да го наруши. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА. Той коментира това по повод обвиненията от страна на зърнопроизводителите, че аграрното ведомство ще продава площи от държавния фонд в опит да компенсира орязания бюджет за следващата година за субсидии. В проекта за него са предвидени 340 млн. лв. за подпомагането им вместо 570 млн. лв., за които стопаните твърдят, че има подписано споразумение.

След като станаха публично известни разчетите за земеделските субсидии през следващата година, Мирослав Найденов коментира, че може да се наложи да продава активи на министерството, за да събере нужната сума за земеделските субсидии. То притежава 2.2 млн. дка земя. По-късно стана ясно, че може да се стигне и до разпродажби на сгради и активи на търговски дружества или други структури към министерството.

Бюджетът на земеделското ведомство за 2012 г. е по-малък с 4.1 процента - това са около 10 млн. лв., които трябва по някакъв начин да компенсирам, каза министърът. Той уточни, че бюджетът на Държавен фонд "Земеделие" за земеделските производители е по-малък с 230 млн. лв. "Не знам какво трябва да продам, за да набавя 230 млн. лв.", коментира той.

Преди две години той е уведомил зърнопроизводителите, че една от антикризисните мерки за допълнителни приходи в бюджета, е теоретичната възможност да се продават земи и гори от Държавния поземлен фонд. Това обаче според него е само хипотеза. За да стане факт, трябва да се промени съответното законодателство.

"Нека зърнопроизводителите спрат с тези коментари и спекулации", призова Найденов. Това, което можем да продаваме в момента, са част от излишните активи на търговските дружества на министерството, стига да има кой да ги купи, добави министърът.

По-рано през деня зърнопроизводителите обявиха готовност да започнат безсрочни протести заради заложените в бюджета по-малки от нужните суми за тяхното субсидиране. В отговор финансовият министър Симеон Дянков ги заплаши, че ако има протести, парите ще бъдат пренасочени към други земеделски сектори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.