1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ спешно търси допълнителни 11 млн. лв. за сектор животновъдство

МЗХ спешно търси допълнителни 11 млн. лв. за сектор животновъдство

Снимка:

Орязването на субсидиите за животни е заради увеличение на евросубсидиите за ниви

Министерството на земеделието спешно търси 11 млн. лв., за да не бъдат порязани годишните субсидии за крави и биволи, пише "Труд". Ако сумата не бъде осигурена, субсидията на крава ще бъде намалена до 163 лв. Миналата година тя бе 200 лв.

Годишната премия за биволи ще падне до 275 лв., вместо 350 лева, давани през 2012 г.
Разчетите в момента показват, че общата налична сума за тези субсидии във Фонд "Земеделие" е 44 587 470 лв., като Брюксел позволява на хазната ни да изплати максимум 50 млн. лв. за 2013 г. Преди година разрешената сума е била 61 млн. лв.

"Министерството на земеделието ще изпрати в близките дни писмо до ЕК за разрешение за допълнителни 11 млн. лв., така че плащанията да останат на нивото от миналата година. Ведомството прави тази крачка, след като имаме подкрепата от председателя на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова и разбиране от премиера Пламен Орешарски", обясниха от Дирекция "Животновъдство".

Орязването на субсидиите за животни е заради увеличение на евросубсидиите за ниви, които за тази година са в размер на 70% от парите, които вземат старите членки на ЕС. Изискването на Брюксел е: колкото повече се увеличават директните плащания за земя, толкова повече да намаляват доплащанията от хазната, каквито се явяват и субсидиите за животни.

На проведения консултативен съвет по животновъдство вчера аграрният министър Димитър Греков обясни, че през 2013 г. към евросубсидиите за земя няма да се дават никакви национални доплащания и поради тази причина очакваме разрешение сумата да бъде прехвърлена към субсидиите за животни.

В четвъртък, 11 юли, на протест пред министерството на земеделието излизат тютюнопроизводители, които твърдят, че Испания, Италия, Франция, Полша и Холандия са извоювали евросубсидии за тютюна, а България не е защитила техния поминък. За тази година те трябва да вземат от хазната 73 млн. лв., но според правилата на ЕС тази сума трябва да се свие наполовина до 2020 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.