1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗП е заделило над 100 милиона лева за компенсации на фермерите

МЗП е заделило над 100 милиона лева за компенсации на фермерите

 

"България очаква разрешение за отпускане на държавна помощ за компенсиране на земеделските производители, пострадали от сушата – за пропадналите площи с пшеница и ечемик" – заяви в Добрич заместник-земеделският министър Димитър Пейчев. Той допълни, че очаква това да се случи на предстоящото заседание на Съвета на министрите на земеделието в Люксембург на 22 октомври, където 80% от подкрепата ни вече е гарантирана.

"С по 35 лева на декар пшеница ще бъдат компенсирани земеделските производители, а 30 лева ще бъдат отпуснати за декар ечемик" – уточни зам.-министър Пейчев.

Той коментира още, че средната възраст на земеделските производители у нас е твърде висока – 56,4 години. За да се стимулират младите фермери, агроведомството предвижда им отпусне до 25 хиляди евро първоначална подкрепа за създаване на земеделско стопанство. Финансирането е за хора от 18 до 40 години, които за първи път се регистрират като земеделски производители. Очаква се около 4000 млади фермери от цялата страна да се възползват от финансирането и обучението, предоставено от Програмата за развитие на земеделието и селските райони.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.