1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На среща в МЗП бяха обсъдени двустранните отношения между България и провинция Баден-Вюртемберг

На среща в МЗП бяха обсъдени двустранните отношения между България и провинция Баден-Вюртемберг

 

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил се срещна с министъра на прехраната и селските райони на провинция Баден-Вюртемберг на Федерална Република Германия Петер Хаук в МЗП. Двамата министри обсъдиха двустранните отношения между България и немската провинция в областта на селското стопанство и реформите в Общата селскостопанска политика на ЕС.

По време на срещата министрите се договориха през 2008 г. у нас да се създаде Център за фермерство с лабораторен комплекс и учебни зали. Средствата за неговото създаване се предвижда да са с капиталови разходи от МЗП и с помощта на немската провинция при подготовката, методиката и обучението на експерти, посочи министър Кабил.

Друга тема, по която двамата министри постигнаха съгласие, е обучението на български специалисти в немски растиениевъдни и животновъдни ферми. Обсъдени бяха и възможности за сътрудничество по отношение на млечното говедовъдство, безопасността на храните, селските райони, лозарството и винарството и прилагането на принципите на ОСП.

Постигнатите съгласия ще да бъдат договорени на експертно ниво между представители на двете министерства на Втората сесия на Смесената комисия "България – Баден-Вюртемберг", която ще се проведе от 31 октомври до 1 ноември 2007 г. в гр.София.

Министър Хаук подчерта, че политическото сътрудничество между двете страни е отлично и посочи, че е много важно да се задълбочат икономическите връзки и да се установи двустранен обмен на стоки между България и провинция Баден-Вюртемберг.

Според данните за 2006 г. има ново рекордно увеличение на двустранния стокообмен между България и немската провинция. За миналата година той възлиза на 590,16 млн. евро., с което бележи ръст от над 30 %. По отношение на търговския стокообмен със селскостопански стоки между България и Германия за 2006 г. е отчетено положително търговско салдо, посочи министър Кабил. Водещи стоки в аграрния износ на България за тази година са пшеница, слънчоглед, живи животни, месни и млечни продукти, пресни и преработени плодове и зеленчуци и вина.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.