1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Намалиха квотата за улов на калкан с 20 тона

Намалиха квотата за улов на калкан с 20 тона

За количествата ще се борят 264 компании

 

Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Ерман Занков разпредели квота от 20 тона за улов на калкан от Черно море за тази година, съобщиха от земеделското министерство.

Количествата са намалени наполовина в сравнение с миналата година. Квотата постоянно се свива през последните години под натиска на Европейския съюз заради намаляването на популацията в Черно море, обясниха от министерството. След нейното изчерпване уловът се забранява. Калканът е и една от рибите, която е подложена на постоянно бракониерство, тъй като е деликатес. Тя е скъпа както на вътрешния, така и на международните пазари и е доста търсена. Това поражда и големия интерес от страна на бизнеса към улова на калкан. За разпределението на квотата за тази година заявления до агенцията по рибарство до момента са подадени от 264 компании и физически лица, казаха от аграрното ведомство. В териториално звено Бургас кандидатите са 103 за улов на калкан с риболовни кораби до 10 бруторегистър тона (БРТ) и 16 с риболовни кораби над 10 бруторегистър тона. В териториално звено Добрич са подадени съответно 87 броя заявления за кораби до 10 БРТ и 8 за над 10 БРТ. В звеното Варна кандидатите са общо 50 за улов на калкан.

Сред по-големите компании, които са подали заявления за получаване на количества от годишната квота, са СД "Динг Павлов и сие", "Черноморски риболов Бургас" АД, "Атлантик" АД - Бургас, "Делта - 2000" ООД, ЕТ "Нептун - Атанас Атанасов", "Север - експорт" ООД, казаха от земеделското министерство. Обикновено всяка година има скандали около разпределението на квотата между фирмите, като такива се очакват и тази година. "Всичко зависи от правилното разпределение между компаниите и от условията на агенцията по рибарство", коментира президентът на бургаската фирма "Атлантик" Ивайло Русинов. По думите му трябва да се вземе предвид опитът на дружествата, които са осъществявали улов през миналите години, а не да печелят такива, които са нови на пазара. След като има проучвания, че калканът в Черно море намалява, крайно време е българските компании да започнат изкуственото му отглеждане, заяви Русинов. Той обясни, че рибата е много търсена на вътрешния пазар и дори има недостиг. Пазарът може да поеме 80-100 тона. Всички количества от улова ще се реализират в страната, каза Ивайло Русинов. Калканът е изключително търсен и в Турция, където цената му достига 20 евро за кг, докато у нас е наполовина.

При улов корабите с разрешителни трябва да уведомяват портовете, а инспектори от агенцията по рибарство да подписват корабните дневници. След това се поставя печат, за да се предотврати незаконна продажба на калкан в търговската мрежа. Риболовци, които уловят калкан, но нямат квота, трябва да върнат рибата в морето. Това обаче обикновено не се случва, твърдят от бранша.

Бракониерството нанася сериозни поражения върху запасите от тази рядка риба най-вече във водите по южното крайбрежие. От агенцията обясняват, че има бракониерство и от страна на турски гемии. Заради намаляването на популацията от ИАРА отдавна планират да наложат 4-годишна забрана върху улова на калкан.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.