1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националният гаранционен фонд организира среща с фермери от Пиринския край

Националният гаранционен фонд организира среща с фермери от Пиринския край

Снимка:

Земеделците научиха как да подпомогнат бизнеса си с получаването на облекчени банкови кредити с по-ниски лихви

Десетки фермери от Пиринския край научиха как по-бързо и по-лесно да теглят кредити от банките за реализиране на проектите си. Те разбраха начините и условията за кандидатстване на среща, организирана от Националния гаранционен фонд (НГФ) в Благоевград.

Главният експерт Борислав Богданов им разясни, че всеки бенефициент по една от трите мерки 121, 122, 123 от Програмата за развитие на селските райони, може да получи безплатна гаранция от НГФ по банков кредит, който да използва за финансиране на проекта си. 55 подобни срещи ще се проведат в цялата страна, за да знаят земеделците как да подпомогнат бизнеса си с получаването на облекчени банкови кредити с по-ниски лихви. За миналата година максималната е била 9%, а средната - 7 на сто, пише "Стандарт".

"Целта ни е да сме полезни на малкия и средния бизнес. В края на 2013 г. имаме сключени гаранции с 215 малки и средни предприятия на обща стойност 92 млн. лв. Максималната сума по гаранции на един кредитополучател е 3 млн. лв., а бенефициентите не дължат такса за гаранциите. Само за миналата година те са спестили 1,5 млн. лв. от такси и комисиони", уточни Богданов. Повечето кредити са до 200 000 лева и са за купуване на техника и оборудване на ферми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.