1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не се очакват съществени изменения на речните нива

Не се очакват съществени изменения на речните нива

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) вероятността за валежи днес е малка. Само на отделни места, главно в планините на Западна и Централна България, е възможно да превали краткотраен дъжд. Количествата ще са до 3-5 л/кв.м. В четвъртък и петък вероятността за валежи е малка. Само на отделни места в планините на Западна и Централна България е възможно да превали краткотраен дъжд. Количествата ще са под 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 20 до 8 ч. на 21 юни водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на реките Огоста – в долното течение, Янтра при с. Каранци, и притока й Джулюница при с Джулюница, Русенски Лом (Дунавски басейн), Провадийска и Камчия (Черноморски басейн), Тунджа – в долното течение, притоците на Марица – Тополница над яз. „Тополница“ и Сазлийка при Гълъбово (Източнобеломорски басейн), Джерман при Дупница (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 20 см до + 45 см

Черноморски басейн: колебания от - 4 см до + 1 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 60 см до + 48 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 14 см до + 5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите 1-2 дни се очаква нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от басейна да останат без съществени изменения. В резултат на валежи, днес сутринта са възможни краткотрайни повишения във водосборите на р. Искър (в средното и долното й течение) и на реките, разположени западно от нея. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 22 юни ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 22, 23 и 24 юни, че водните количества ще бъдат около средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 1-2 дни водните нива във водосбора ще останат без съществена промяна. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 22, 23, 24 и 25 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни водните нива във водосбора ще продължат плавно да се понижават или ще останат без съществена промяна. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес и през следващите 1-2 дни се очаква водните нива да останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 1-2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения или ще се понижават. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 1-2 дни, се очаква водните нива на реките да останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.