1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Независимо от изкупените количества от ДФ “Земеделие” , интервенцията на пшеницата е успешна

Независимо от изкупените количества от ДФ “Земеделие” , интервенцията на пшеницата е успешна

Интервенцията, която държавен фонд “Земеделие” прилага през тази година е първа по рода си и е част от подготовката на страната ни за прилагането на финансовите механизми на Европейската общност след приемането ни в ЕС

 

Независимо какво е количеството на изкупената пшеница от Държавен фонд "Земеделие", интервенцията изпълни целта си. Около това становище са обединиха браншовите организации на проведения през седмицата Консултативен съвет по зърно.

Положителната оценка, която Консултативният орган към министъра на земеделието и горите дава ясно и категорично, се разграничава от внушения в някои медии, че интервенцията е провалена.

Интервенцията, която държавен фонд "Земеделие" прилага през тази година е първа по рода си и е част от подготовката на страната ни за прилагането на финансовите механизми на Европейската общност след приемането ни в ЕС. Създадената организация и вече натрупания опит както от администрация, така и от фермери, съхранители и търговци в провеждането на такава интервенционна процедура е сред важните постигнати резултати от интервенирането, бе категоричен Консултативният съвет по зърно.

Самото организиране на интервенция протече с известни трудности, които винаги съпътстват всяко ново начинание. Те бяха свързани с фиксирането на цените, с търсенето на финансов ресурс за организационното обезпечаване и складирането на изкупената пшеница, както и със самия избор на складове и с оценката на качеството. Първоначално имаше и недоверие от страна на производители и търговци. Въпреки това компромиси не бяха правени по отношение на основния принцип на интервенцията – стимулиране на пазара на доброкачествена пшеница. С нейното провеждане се създаде предпоставка за нормализиране на търсенето и предлагането на доброкачествена пшеница на пазара, отчете още Консултативният съвет. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.