1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов закон за ползването на пестициди бе приет от Европейския парламент

Нов закон за ползването на пестициди бе приет от Европейския парламент

Законът предвижда забрана на разпръскването на пестициди по въздушен път

 

Европейският парламент прие нов закон за ползването на пестициди. Новият закон забранява определени химикали и установява по-строги условия за използването на други. За да влезне в сила, законът трябва да бъде одобрен от мнозинството от 27-те страни членки на ЕС.

Законът предвижда забрана на разпръскването на пестициди по въздушен път, тъй като това оказва прекалено голям негативен ефект на екосистемите, намиращи се до третираните насаждения. Все пак при определени условия се предвиждат изключения. Освен това използването на пестициди около паркове, училища, детски площадки и болници ще бъде ограничено до минимум, а в някои случаи и напълно забранено.

Според фермерите в ЕС законът ще постави нови пречки пред производството на качествени селскостопански продукти. Те твърдят, че с новите забрани разпространението на определени опасни болести по растенията няма да може да бъде предотвратявано.

От друга страна, депутатите от Зелената партия също са недоволни, тъй като ЕП не прие предложението на Комисията за установяване на свободна десетметрова зона около водоизточниците, в която да не се ползват никакви пестициди. ЕП не прие това предложение главно заради последиците за Холандия, където въвеждането на подобна мярка би ограничило много количеството обработваема земя.

Приемането на този закон идва като отговор на многото изследвания, доказващи, че ползването на пестициди увеличава риска от рак.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.