1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ново огнище на бруцелоза е открито в с. Мрамор, Тополовград

Ново огнище на бруцелоза е открито в с. Мрамор, Тополовград

При стадо от 180 кози 60 са с положителни резултати

 

Днес в Харманли ще бъдат унищожени общо 236 кози и 2 едри преживни животни с положителни резултати за бруцелоза. Диагнозата е потвърдена от Националната референтна лаборатория за бруцелоза към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт НДНИИ – София. Стопаните ще бъдат обезщетени до 30 дни от унищожаването на животните, съобщават от НВМС.

Открито е ново огнище на бруцелоза в с. Мрамор, Тополовград, при стадо от 180 кози, от които с положителни резултати са 60. Тяхното унищожаване предстои през следващата седмица, съобщиха от Министерството на земеделието и продоволствието.

От Националната ветеринарномедицинска служба информират, че от днес започва обезщетяването на 11 семейства от с. Вълче поле, на които бяха унищожени 130 дребни преживни животни.

Днес генералният директор на НВМС доц. Жеко Байчев ще се срещне с генералния директор на гръцката ветеринарномедицинска служба и негов екип. На тази среща двете служби ще се информират за обстановката по заболяването бруцелоза и ще бъдат набелязани мерки за преустановяване на контактите между възприемчивите животни от двете страни.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.