1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нужна е стратегия за управление на водите

Нужна е стратегия за управление на водите

Сключените договори по оперативна програма "Околна среда" са за 781 милиона лева

Министерството на околната среда и водите трябва да разработи дългосрочна стратегия за управление на водите, тъй като досега такава липсва, каза в парламента министър Нона Караджова на заседание на комисията по екология. Изискването за стратегията е заложено в приетия през 2005 г. Закон за управление на водите, поясни тя.

Стратегията ще бъде широко обсъдена в обществото от заинтересованите страни и ако бъде приета, ще започне конкретната работа по изготвяне на закони в съответствие с нея. От МОСВ поясниха, че в близките няколко месеца ще внесат проект за изменение на закона за водите като част от законодателната програма на ведомството. Целта е да се транспонират съответните европейски директиви в българските закони.

В министерството се обмисля и вариант част от находищата на минерални води да бъдат предоставени за управление на общините, тъй като не повече от 20 % от тях се оползотворяват, обясни Караджова. Ще бъде облекчен и режимът за получаване на разрешително за водоползване. Промяната ще помогне за по-рационалното използване на минералните води.

Към момента общата стойност на сключените договори по оперативна програма "Околна среда" е 781 млн. лева, като повечето са за проекти, свързани с управлението на водите, заяви пред депутатите Караджова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.