1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НВМС продължава активно с проверките на птицевъдни обекти заради птичия грип

НВМС продължава активно с проверките на птицевъдни обекти заради птичия грип

В РВМС град Благоевград е регистриран случаи на смъртност при домашни птици, като от 10 кокошки са умрели 6. Направена е аутопсия, при която не са установени признаци на заболяването грип по птиците

 

По данни на Националната ветеринарномедицинска служба днес на територията на страната са проверени 37 птицевъдни обекта и 1775 частни дворове, както и 6 пазара за птици. Изпратени са 55 проби за изследване и са проведени 19 заседания на епизоотични комисии, които са набелязали мерки за предотвратяване на разпространението на птичи грип в България.  Граничните ветеринарни власти са конфискували 20 кг птичи хранителни продукти от влизащи в страната граждани и са ги предали за обезвреждане на РВМС гр. Силистра. Дадени са 4 предписания за извършване на ветеринарни мероприятия и са съставени 9 акта за констатирани нарушения.

В РВМС град Благоевград е регистриран случаи на смъртност при домашни птици, като от 10 кокошки са умрели 6. Направена е аутопсия, при която не са  установени признаци на заболяването грип по птиците. Материалът е изпратен за вирусологично изследване. В град Смядово в района на РВМС град Шумен е открита умряла белочела гъска. Извършена е аутопсия и е изпратен материал за лабораторно изследване. 

Съвместно с НУГ и СЛРБ на територията на цялата страна продължават наблюденията на водоеми за наличие на трупове на птици. Организирано е взаимодействие между РВМС, МВР, РИОКОЗ, РИОСВ и ГЗ на общинско и областно ниво.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.