1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НВМС забранява издаването на ветеринарни сертификати заради констатирано огнище на Нюкясълска болест

НВМС забранява издаването на ветеринарни сертификати заради констатирано огнище на Нюкясълска болест

От НВМС изрично уточняват, че няма констатирани огнища на заболяването Птичи грип по птиците на територията на България

 

Във връзка с получен факс от ГД САНКО на ЕК, в отговор на уведомително писмо, изпратено до Брюксел от НВМС за констатирано огнище на Нюкясълска болест /псевдочума по птиците/ в с. Габрене, община Петрич, Генералният директор на НВМС е забранил издаването на съответните ветеринарни сертификати.

 Мярката е в изпълнение на изискванията на Анекс 2005/648/ЕС. Забраната важи за издаването на ветеринарни сертификати от цялата страна за държавите членки на ЕС, за износ на живи птици, пернат дивеч отглеждан във ферми, диви пернати, птиче месо, месни продукти, съдържащи птиче месо и яйца за люпене с изключение на преработени птичи меса и продукти от птици, по начин гарантиращ обезвреждането на вируса на Нюкясълската болест.

Със заповед на Генералния директор на НВМС се прекратява и придвижването и продажбата на птици, необработени термично продукти от тях и яйца за разплод от и в селищата в област Благоевград.

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на заместник генералния директор на НВМС и е сведена до знанието на всички РВМС на територията на страната за изпълнение.

В писмото от Брюксел, получено вчера – 26 януари 2006г. в НВМС, се посочва още, че темата за превенция на Нюкясълска болест по птиците ще бъде разгледана на следващо заседание на Постоянния ветеринарен комитет през м. февруари, където се очаква на него да се вземат решения за защитните мерки от страна на съюза.

Факс за наличието на констатираното огнище на заболяване от Нюкясълска болест по птиците, нашето посолство в Брюксел е изпратило освен до държавите-членки на ЕС, за които важи заповедта, и до следните държави за информация – Норвегия, Исландия, Хърватия, Румъния, Турция и Швейцария.

От НВМС изрично уточняват, че няма констатирани огнища на заболяването Птичи грип по птиците на територията на България. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.