1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма купувачи за гроздето в Южна България

Няма купувачи за гроздето в Южна България

 

Производителите на грозде в Южна България се оплакаха, че  няма кой да изкупува реколтата. Цената, която се предлага в момента е 35-40 стотинки за килограм каберне или мерло.

Подобно е положението и в районите на Велико Търново и Плевен, кабернето се плаща по 40-45 ст./кг при 65 ст. миналата година. 

В най-лозарското пловдивско село Брестовица, където се отглеждат 4000 дка лозя и има четири действащи изби, миналата година се явиха представители на 24 фирми, които изкупуват грозде. Сега  обаче няма нито един търговец, сподели  кметът  Георги Митърчев. Гроздоберът е в разгара си, а в района има действащи  3 изкупвателни пункта в лозята и един в селото. Няма нито продавачи, нито купувачи на грозде, защото цената на червените сортове е 35 ст./кг и хората не продават. 

Винпром-Асеновград е смъкнал цената с 10 ст./кг в сравнение с м.г., но намерението е да купи 4000 т. Преди няколко дни цената на  сортовете мерло и каберне беше 45 ст./кг, а от вчера - по 40 ст. В Стамболийски и Пазарджик изкупвачите плащат червеното грозде по 40-45 ст./кг при 60-65 до 70 ст.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.