1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма продадени дърва за огрев през Софийска стокова борса

Няма продадени дърва за огрев през Софийска стокова борса

Това стана ясно след разговор между д-р Мирослав Найденов и изпълнителния директор на ССБ Васил Симов

По повод твърденията на БСП за продажбата на дърва за огрев през Софийска стокова борса, от Министерство на земеделието и храните уточняват: Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разговаря с изпълнителния директор на ССБ Васил Симов и поиска извършване на проверка защо е продавана дървесина със спецификация дърва за огрев. След извършената проверка от борсата стана ясно, че поради непознаване на терминологията от служители на ССБ грешно е публикувана информация на сайта за изтъргувани дърва за огрев вместо дървесина ОЗМ (обла за занаятчийски материали), както е термина съгласно номенклатурата за категории и асортименти на дървесината.

Съгласно наредбата за възлагане на дейности в горските територии през борсата се търгуват едра строителна и технологична дървесина. Васил Симов е уверил министър Найденов, че в бъдеще подобни неточности няма да бъдат допускани.

Напомняме, че сключените договори за продажба на дървесина през борсата са за дърва, които ще се добиват в следващите няколко месеца, а не за такива на склад. Това по никакъв начин не може да се отрази върху цените на дървата за огрев в момента. Припомняме, че за покриване на част от недостига на дърва за огрев и овладяване на спекулативно високите цени през последния месец, министър Найденов разпореди на шестте държавни горски предпирятия да отпуснат на пазара 1200 куб .м. дърва за населението на цени от 50 лв. на куб м.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.