1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсъдени са мерки за превенция срещу класическата чума по свинете

Обсъдени са мерки за превенция срещу класическата чума по свинете

Потенциална опасност са животните от породата Изтъчнобалканска свиня

 

Програмите за надзор на заразните заболявания по животни и птици бяха обсъдени днес в Шумен на оперативно съвещание между директорите на Регионалните ветеринарномедицински служби в страната, началник-отделите здравеопазване на РВМС и лабораторни работници от Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарномедицински институт /НДНИВМИ/.  

Заседанието бе проведено в Шумен, тъй като там се намира голяма популация от Източнобалканската порода свине, което винаги е било потенциална опасност от разпространение на заболяването класическа чума по свинете. Причина е преди всичко пасищното, а в много случаи и безконтролно движение на животни от тази порода, коментират от НВМС.

На среща с областния управител на Шумен Красимир Костов се взе решение до 10 дни в града да се проведе среща с браншовата асоциация, на която да бъдат поканени фермери от трите области – Варна, Бургас и Шумен, отглеждащи породата Източнобалканска свиня.

Сред обсъдените въпроси по време на заседанието бе и провелата се мисия на ГД "САНКО" към ЕК у нас за класическа чума по свинете. 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.