1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсъждат се потенциалните региони за развитие на туризма

Обсъждат се потенциалните региони за развитие на туризма

 

Кметът на Разград Денчо Бояджиев съобщи, че днес на среща с кметове, ще бъдат обсъдени потенциалните региони за развитие на туризма.  На нея ще присъстват градоначалници и експерти от Исперих, Кубрат, Лозница, Цар Калоян, Попово, Търговище и Иваново. Ще бъде разгледана  стратегията на Държавната агенция по туризма за обособяването на туристически региони в страната. Проекта на агенцията е изпратен за съгласуване по общини, които трябва да представят своите предложения до 25 юни.
 
В стратегията са утвърдени 12 туристически района-българското Черноморие, парк "Витоша", Пирин, Рила, Централен Балкан, район Балкания, Средногорието, Велико Търново, Тракия, Долината на розите и тракийските и римски терми. В раздела за потенциални региони за развитие на туризма е включена и Добруджа, която обхваща общините Разград, Иваново, Исперих, Дулово, Силистра, Тутракан, Добрич и Търговище.
Ще бъдат набелязани приоритетните местни туристически продукти и ще бъде очертана рамката за развитие на културния, историческия и семейния туризъм в региона. В областта на културнопознавателния и архитектурен туризъм това са Историкоархеологическия резерват /ИАР/ "Сборяново" и тракийските могили и гробници край Исперих, ИАР "Червен", средновековният град Червен и скалните манастири край Иваново, архитектурният резерват "Абритус" край Разград.
Като алтернативни форми на туризъм и екотуризъм са предвидени екопътеките и природните паркове в региона, русенският Лом, природният резерват Бели Лом, местността "Пчелина", наблюдения на редки видове птици и растения, скално катерене.
      
В областта на традициите, бита, фолклора и етническата търпимост са включени етнографските комплекси в селата Топчий и Побит камък, в Лозница и Дулово и етнографския музей "Вароша" в Разград. За ловен туризъм се посочват ловните резиденции в общините, а като религиозни обекти - алианското светилище Демир баба текке край Исперих, джамията "Ибрахим паша" в центъра на Разград и Бесарбовският манастир.
 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.